недеља, 4. мај 2014.

Vodič hemizma vode za početnike

Ne bi bilo lose da svaki pocetnik pa i cak i stariji iskusniji akvarista nekada baci ovde pogled sa vremena na vreme jer jer sam po sebi hemizam vode veoma kompleksna stvar o kojoj nikada nije dovoljno literature i znanja podeljeno niti je to dovoljno prezentovano ljudima na nacin koji bi im bio razumljiv jer nije svaki akvarista hemicar da moze razumeti kompleksne definicije i objasnjenja koje mu literatura nudi.

Mnogi od nas znaju da samim pogledom odokativno odrede stanje hemizma u akvarijumu pogledom na vodu,na ponasanje riba ali ponekada to nije dovoljno.Testeri za vodu su ponekad kao preventiva razlicitim stanjima kroz koji akvarijum moze da prodje ali i blagovremeno upozorenje koje nam govori u kojem pravcu se krece sadasnja nega akvarijuma ,gde gresimo i sta bi trebalo promeniti,kao i pravovremeno reagovati ukoliko su parametri van tolerantnog podrucja.

Ukupna tvrdoca GH

Ukupnu tvrdocu odredjujemo pomocu koncentracije kalcijuma i soli magnezijuma u akvarijumskoj vodi.Ona direktno utice na rast riba,mikroorganizama i biljaka.Poznato je da je najveci broj akvarijumskih riba i biljaka iz voda koje su meke.

Ukoliko imamo finansijskih mogucnosti,ritam merenja bi trebalo da bude jednom nedeljno a ukoliko je potrebno i za vreme promene velike kolicine vode iz razlicitih razloga

idealna vrednost:od 6 do 16 GH zavisno od broja riba u akvarijumu(ovi parametri vaze za mernu jedinicu GH)

Previsoka vrednost:pojacati biolosku filtraciju,dodati biokugle,treset,od hemijskih supstanci moze sera blackwater aquatan ,sera super peat ili jednostavno dovesti izvor mekse vode u akvarijum koja ima idealne vrednosti GH.Veliki broj akvarista koji imaju osetljive tropske vrste koriste treset u filteru.Ne bi bilo lose u toku menjanja vode ponekad usuti destilovanu vodu ili ukoliko imamo aparat revertne osmoze da sa njim kondicioniramo tvrdocu vode.

U nasem podrucju su retke niske vrednosti.

Karbonatna tvrdoca KH

Karbonatna tvrdoca je iz hemijskog povezivanja kalcijuma i magnezijuma sa ugljenom kiselinom.Veze kiseline i tako spreci opasan pad ph vrednosti.

Ritam merenja:ovisno o finansijskom stanju,preporucljivo jedamput nedeljno u zavisnosti od organizama u vodi.

idealna vrednost:5-10 KH ovisno o organizmima

Previsoka vrednost:smanjiti ph dodavanjem meke vode ili ph minus proizvoda.Pojacanje filtracije.

Niske vrednosti su gotovo ne zabelezene u akvarijumima sa nasom pijacom vodom.

Ph vrednost

Pokazuje reakciju vode.Voda tako moze biti kisela tj vrednost ispod 7,neutralna,tj vrednost7, ili tvrda vrednost iznad 7.U nasem podrucju vodovodna voda ima vrednost oko 8-9 ph sto znaci da je vrlo tvrda za nase organizme koji zivotni vrhunac dostizu u vodi koja je oko 6 ph.

Previsok a vrednost:dodatak ph minus,uvodjenje CO2 sistema,filtriranje pomocu super peat,postepena promena hemizma vode dodavanjem kisele vode u akvarijum prilikom menjanja.


Nitro jedinjenja NH4 NH3

Visoke vrednosti amonijaka pokazuju neispravno odrzavanje akvarijuma,prenaseljenost kao i da akvarijum sadrzi stetne bakterije.A ako je ph veca od 7 veci deo Nh4 se pretvara u opasni amonijak koji ugusuje ribe i dovodi do pomora.Za ribe je opasna i kolicina oko 0.02 mg/l.

Previsoka  vrednost: odmah uliti neko od prirucnih stredstava npr toxivec ili neko sretstvo slicno njemu,promeniti vecu kolicinu vode propremljenu naravno.Izmeniti navike o odrzavanju akvarijuma,smanjiti hranjenje,pojacati filtraciju usaditi biljke.

Nitrit NO2

Medjustupanj razgradnje stetnih materija.U vecim kolicinama postaje jak krvni otrov.Idealna vrednost je nula.

Previsoka vrednost:

0.3-0.9mg/l opterecenje vode:sera toxivec ili slicno sredstvo,menjanje vece kolicine vode,dodavanje kondicionera u vodu,cekirati rad filtera i pojacati ga,manje hranite

0.9 pa vise:jako opterecenje vode koje zaista ozbiljno ugrozava ribe:postupak je gore naveden

33mg/lNO2 akutna zivotna opasnost sera toxivec,menjanje 50 procenata vode i kroz 12 sati ponovo zamena iste kolicine vode.


Sledeci stupanj razgradnje NO2 u NO3.Ponekad ga u akvarijum donese vodovodna voda.Biljke i ribe zakrzljaju a alge pocinju intenzivno rasti.Maksimalna vrednost je do 20 mg/l

od 20 pa navise:smesta pojjacati floru bakterija dobrih po filtraciju.Dodati biostart bakterije.Brzorastuce billje,zamenite deo vode sa malom kolicinom hlora.

Gvozdje Fe\

gvodje je jedna od hranjivih materija za sve vodene biljke tako da premala kolicina utice negativno na njih dok veca kolicina steti i ribama i bilju.

idealna vrednost je O.5 mg/l

ukoliko je niska vrednost dodajte gvodje u vidu gnojiva ili posebno kao element ali pazite dobro oko doziranja da ne biste ugrozili ribe.


Kiseonik O2

Od zivotnog znacaja je i za ribe i za sva druga ziva bica u vasem akvarijumu.Idealna vrednost je od 4 mg/l

ukoliko je niska vrednost odmah dodati vazdusnu pumpu i rasprsivac,pojacati cirkulaciju vode.

Nisku vrednost kiseonika cete lako prepoznati ukoliko provodite odredjeno vreme posmatrajuci vase ribice.One pocinju plivati ubrzano,kao da su uznemirene, skrge se brzo pomeraju i naakraju se udave bez kiseonika.Ovi simptomi su ponekad prepoznatljivi kod trovanja drugim supstancijama koje unesete u akvarijum.

Ugljen dioksid CO2

Co2 je produkt respiracija ribica kao i veoma vazna tvar za biljke.Ovaj gas se otpusta u vodu i od strane biljaka u toku noci pa mu se nivo povecava.Taj nivo ne bi trebalo da predje 40 mg po litri a za osetljive ribe poput ramireza ili diskusa,ni preko 20 mg/l.Treba napomenuti da nivo ovog jedinjenja utice i na smanjenje delimicno Ph,sto ne znaci da ukliko imate tvrdu vodu da trebate velike kolicine CO2 da dovodite u akvarijum.Akvaristi najcesce naprave gresku u doziranju sa DIY CO2 sistemom.Treba biti pazljiv u doziranju ali ako se preveliki nivo desi,treba smanjiti CO2 sistem nekim regulatorom koji moramo imati u svom kompletu a preko noci bi trebalo zaustaviti sistem ili ako to nije moguce da se rasprsivac izvadi napolje.Tada se mora pojacati aeracija ili prozracivanje akvarijuma pomocu vazdusne pumpe.

Ukoliko je nivo nizak to ce se odraziti na bilje dok ribe nece reagovati.Bilje ce sporije rasti i imace manje listove.U tom slucaju ukoliko je kolicina riba u akvasrijumu mala mozete dodati neku ribicu,ili poceti dodavanje hranljivih materija u tecnom obliku ili kupiti CO2 bocu sa regulatorom sto je skuplje ali i dugotrajno bolje resenje.

Bakar Cu

Bakar je u vecim kolicinama u ovom obliku otrovna supstanca za ribe.Moze se u akvarijum uneti vodovodnom vodom ili sredstvima za lecenje riba od raznih bolesti.Bakar zaustavlja rast algi ali i i biljaka.Medjutim i danas neki akvaristi deze bakarnu zicu u akvarijumu jer veruju da ce bakar koji se otpusti u vodu delovati kao preventiva nekih bolesti kod riba.

Idealna vrednost ove tvari je 0 mg/l.vise od 0.3 mg po litru ce ubiti sve puzev u vasem akvarijumu a vise od miligram ce ubiti svako zivo bice u akvarijumu.

ukoliko je previsoka vrednost,odmah promeniti vecu kolicinu vode bez hlora,a u ostatak vode koja je ostala u akvarijumu dodati kondicioner akvatan ili ffm bio nitrivec ili toxivec.

Fosfati PO4

Fosfati se dovode u vezu sa metabolizmom svih stanovnika akvarijuma.Previsoke vrednosti fosfata se javljaju zbog prevelikog broja riba u akvarijumu,preobilog hranjenja,i dodavanjem vece kolicine tecnog ili cvrstog djubriva za bilje koje sadrzi veliku kolicinu fosfata.Ukoliko je nivo nitrata visok,pojavice se velika kolicina algi.
idealna vrednost je maksimalno 0.5 mg/l

Ukoliko je vrednost visoka,zameniti jedamput nedeljno 10 do 30 procena ta vode,posaditi brzorastuce bilje a ukoliko nemate podlogu u akvarijumu dodati mahovine,smanjiti hranjenje,pokloniti ili prodati vsak riba u akvarijumu. Mozete dodati sera phosvec.


Hlor Cl

Hlor je uspstancija koja se dodaje u vodovodnu vodu zbog svog baktericidnog dejstva na po zivot opasne bakterije za ljudski organizam.Iako je u te svrhe mnogo efikasniji Fluor koji se i koristi u zemljama EU ,on je previse skup pa je njegova alternativa koja se obilno koristi u nasoj zemlji HLor koji nadrazuje riblju sluzokozu,smanjuje broj korisnih bakterija u filteru a vece kolicine izazivaju akutno trovanje.

Idealna vrednost je 0.o2 mg/l

Vodu pre ubacivanja prokuvajte,ili je ubacite u posudu gde cete staviti rasprsivac na par sati sto je dugotrajan i mukotrpan proces.Mozete doneti vodu sa izvora koja je prethodno kontrolisana u zavodu za javno zdravlje.mnogo skuplje ali korisnije resenje ne samo za ribice vec i za vas koji ce va resiti probleme sa mnogim navedenim hemijskim jedinjenjima jeste aparat revertne osmoze,posto koliko god to male kolicine bile da ne otruju coveka,to se sve zadrzava u nasem organizmu a kad reaguje sa natrijumom u nasim celijama stvara so koja zadrzava vodu i moze dovesti do raznih oboljenja.Jedina mana ovog sistema je previsoka cena koju,na kraju krajeva,mnogi od nas ne mozemo da priustimo.

Нема коментара:

Постави коментар